IKEA – Folkkär möbeljätte med svarta hål

Kan du verkligen lita på den säng du sover i?

Vad säger du själv om folkkära svenska IKEA? Kan det verkligen finnas något bättre än svenska möbler och solskenshistorien om den nu 91 år gamla goa farbrorn? Köttbullarna i restaurangerna med den goda lingonsylten. Ja, det finns nog få svenskar som inte har besökt ett IKEA-varuhus. Hur som helst är det inte bara alla rätt på denna kupong. Definitivt inte om du är den som ska satsa dina pengar i detta företag. Här kommer numera inte alls de möbler som erbjuds vara svenska. Företaget är gigantiskt på det internationella planet och finns representerat i alla hörn av världen. Vad leder detta till? Jo, dålig kontroll som sedan leder till skandaler. Detta leder till att du som investerar förlorar pengar. Ikea har haft sin del av alla skandaler, och är du den som verkligen vågar satsa på detta företag?

Rysslandskandalen – utpressning och mutor

Detta uppdagades i februari 2010. Här handlade det om Ikea Ryssland. Även om detta är en bit ifrån de svenska investerarna, så ligger det ändå nära den ekonomiska investering du gjort i ett multinationellt företag som Ikea. Det handlade här om att olika dokument fått vingar till pressen. Här var det Ikea-Rysslands ledning med Per Kaufmann och Stefan Gross som var i blåsväder. Hemliga dokument avsedda och märkta ”Endast för generaldirektören” påvisade hur den ryska verksamheten i detta företag skulle utpressa och smutskasta ryska toppolitiker och affärsmän. Här sparkades de två ovan nämnda personerna omedelbart, men att detta ledde till ett mindre börsras kunde inte undvikas.

Hästköttet – hundratals ton hästkött i svenska köttbullar

Något annat som ledde till ett ramaskri var när tjeckiska inspektörer funnit hästkött i köttbullar tillverkade i Sverige, som serverades på IKEAs restauranger både i Sverige och på det internationella planet. Detta ledde till att IKEA satte stopp för sin försäljning av köttbullar på sina varuhus i 24 länder. Här drabbades denna skandal som skedde 2013 inte bara IKEA utan detta var förekommande även hos Findus som drog tillbaka stora delar av sitt sortiment av frysta färdiglagade rätter. Naturligtvis är detta också något som direkt påverkar förtroendet för de drabbade företagen, vilket då leder till oro på börsmarknaden där du har dina surt förvärvade pengar.

Andra extrema negativa kopplingar till IKEAs verksamhet

Naturligtvis finns det inga företag i IKEAs storlek och kaliber som inte har ögonen på sig. Ingen person eller företag kommer heller att gå genom livet helt obefläckad. Detta betyder då att det finns mera som har varit negativt under tiden som IKEA har byggt upp sitt stora imperium. Här handlar det om eventuella kopplingar till nazisternas Tyskland, Mutbrott och trolöshet mot huvudman i byggnationen av eget hus samt varuhus i Düsseldorf. Här vara detta 2007 och 64 personer var misstänkta i denna härva. Oegentligheter gällande produkter med äkta dun och hur detta plockades av de stackars fåglarna, samt även att företaget erkände att politiska fångar hade används vid tillverkningen av deras produkter.

Vågar du satsa dina pengar i den ”svenska” möbeljätten?

Våga vinn eller skita försvinn? Ja, så kan det vara i detta fall och om du inte kan lite på svenska IKEA som står pelare för den stora framgångssagan. Vem kan du då lita på? Kan du verkligen investera dina pengar, eller är detta precis likadant som att satsa dem på en Stryktipsrad? Nej, så illa är det definitivt inte. I detta fall och allt som nämnts ovan, så handlar det helt enkelt om saker du inte kan förutse utan att ha olagligt insiderinformation. Naturligtvis ska du kunna investera pengar i både IKEA och andra stora svenska företag. Här handlar det enbart om att vara den som har koll och snabbt drar sig ur spelet innan insatsen blir för hög.